14.3.2014

INHOTTAVAT NÄPYT...

...ja mistä niitä tulee? Ollaan I:n kanssa aiheesta puhuttu viime aikoina melko paljonkin, sillä hänelle on yllättäen ilmestynyt muutamia finnejä paikkoihin, joissa muuten kirkasihoisella ystävälläni ei ole aikaisemmin ollut, ja itsellänikin niitä aina silloin tällöin puskee esiin. Toki epäsäännöllinen ruokailutahti ja ruokavalio muutenkin vaikuttavat ihon toimintaan, samoin kuin stressi ja varsinkin meillä naisilla hormonit, mutta päätin tutkia asiaa hieman tarkemmin. Linkit alkuperäisiin, englannin kielisiin artikkeleihin, joista nämä tiedot olen napannut löydät postauksen lopusta, ja jos kärsit vaikeasta aknesta eikä näillä "kotikonsteilla" ole apuja sinulle, suosittelen kääntymään lääkärin puoleen, jolloin saat oikeat lääkkeet ja hoitomenetelmät käyttöösi. :)

Mutta mitäs sieltä internetin ihmeellisestä maailmasta sitten löytyi?


OTSA
Finnit ja muut näppylät otsalla voivat olla seurauksia huonosta ruuansulatuksesta ja veden saannin puutteellisuudesta, toisin sanoen, otsan kukkiminen johtuu kuona-aineiden kerääntymisestä kehoon. Runsas veden juonti laittaa "myrkyt" liikkeelle ja ruokavaliota tarkkaillen, pitäisi ihon kirkastua. Vettähän tulisi juoda muutenkin reilusti päivän aikana, ja tämä "tutkimustulos" tukeekin tuota suositusta. Hiilihydraattisten ja kofeiinipitoisten juomien litkimistä tulisi vähentää ja nauttia niiden sijasta vaikka vihreää teetä! Pitämällä ruokapäiväkirjaa, voit tarkkailla myös ruokavaliotasi ja huomata, jos vaikka jokin ruoka-aine aiheuttaisi näppyjen puhkeamista. Jos esimerkiksi nautit paljon maitotuotteita ja ihosi kukkii finneistä, voi tietyn tyyppinen laktoosi-intoleranssi vaikuttaa ruuansulatukseesi ja tätä kautta myös ihoosi. Myös stressi ja unenpuute saattavat aiheuttaa näppyjä otsalle, joten tarkkaile myös unirytmiäsi.

NENÄ
Nenä on yhteydessä sydämeesi. Turvonnut ja näpyistä kukkiva nenä voi olla seurausta korkeasta verenpaineesta -joten päivittäiset energiajuomat tulisi lopettaa (jopa ihan yleisen terveytesi hyväksi). Energiajuomat voit korvata energiaa hitaasti luovuttavilla ruuilla, kuten pähkinöillä ja kauralla. Alentaaksesi verenpainetta syö enemmän kasviksia ja hedelmiä, huolehdi painostasi ja liikunnan määrästä, ja vähennä suolan ja alkoholin määrää. Jos käytät silmälaseja, niin kuin minä, huolehdi myös niiden pesusta, sillä likaiset kehykset voivat myös tukkia ihohuokosia nenänvarresta.

KULMAKARVOJEN VÄLI
Kaikenlainen punoitus ja hilseily tällä alueella on yhteydessä maksaasi. Jos nautit ulkona syömisestä, koeta välttää juustoa, voita, kermaa ja öljyjä, toisin sanoen siis yleisestikin epäterveellisiä "roskaruokia". Vältä myös myöhään illalla syömistä, sillä kehon aineenvaihdunta hidastuu iltaisin ja valmistuu yön lepoon, jolloin keho ei sulata ruokaa niin tehokkaasti. Yritä siis nauttia illallinen/iltapala ennen kello 21, ylläpidä terveellistä ja aktiivista elämäntapaa, syö paljon lehtivihreää, vältä sokeria, alkoholia ja tupakointia, sekä vähennä rasvan määrää ruokavaliossasi. Myös jotkin ruoka-aineallergiat voivat aiheuttaa näppyjä kulmien väliin, joten kiinnitä huomiota ruokavalioosi ja erityisesti maitotuotteisiin.

KULMAKARVOJEN YLÄPUOLI
Kulmakarvojen yläpuolella esiintyvät näppylät ovat yhteydessä immuunijärjestelmääsi, ja ne taipuvat ilmestyvän juuri ennen, jälkeen tai saman aikaisesti flunssan aikana. Yritä ottaa rennommin muutama päivä ja juo paljon vettä, jos huomaat näppyjen ilmestyvän tälle alueelle.

POSKEN YLÄOSA
Posken yläosa on yhteydessä keuhoihisi. Jos tällä alueella esiintyy näppyjä ja katkenneita verisuonia, voivat ne olla seurauksia tupakoinnista (myös passiivisesta). Ilma, jota hengität vaikuttaa kasvojesi tälle alueelle, joten jos liikut paikoissa, jossa on paljon ilmansaasteita, ovat finnit posken yläosassa mahdollisia. Myöskin, jos nukut aina sama poski tyynyssä tai pidät puhelinta toisella poskella, bakteerit ja muu lika voivat tukkia ihohuokosiasi ja aiheuttaa täten näppyjen syntymistä. Muista siis aina iltaisin pestä kasvosi, vaihtaa tyynynliina tarpeeksi usein ja puhdista myös puhelimesi etupuoli aina silloin tällöin. Ruokavaliossa suosi kurpitsaa, kaalia ja parsaa.

POSKEN ALAOSA
Posken alaosalla esiintyvät näpyt voivat olla seurausta huonosta suu- ja hammashygieniasta. Kaikenlaiset tulehdukset suussa, kuten esimerkiksi ientulehdus, näyttäytyvät myös suun ulkopuolella. Vähennä hiilihyrdaattisia juomia, sokerisia snackeseja ja huolehdi kalsiumin saannista. Harjaa hampaasi kaksi kertaa päivässä ja käytä hammaslankaa sekä suuvettä, muista myös käydä hammashoitajalla tarkastuttamassa hampaasi säännöllisesti!

KORVAT
Korvissa esiintyvät finnit ovat yleensä ihonalaisia ja usein myös kivuliaita. Korvat ovat yheteydessä munuaisiin, joten jos et juo tarpeeksi vettä, syöt liikaa suolaa ja kofeiinia, voit kärsiä näpyistä korvissa. Muista siis juoda runsaasti vettä, vähennä suolaa ja kokeile vaikkapa kofeiinitonta/vähän kofeiinia sisältävää teetä tai kahvia. Karpalomehu ja palkokasvit ovat hyviä myös ylläpitämään hyvinvoivia munuaisia!

LEUAN SIVU
Monet naiset saavat finnejä leukaansa tiettyyn aikaan kuussa, seurauksena hormoneista. Myös unenpuute tai stressi näyttäytyvät tällä alueella. Keskimäärin ihminen tarvitsee 7-9 tuntia unta yössä, nukutko sinä tarpeeksi?

LEUKA
Leukasi on yhteydessä ohutsuoleen, joten vääränlainen dieetti tai ruoka-allergiat voivat aiheuttaa näppyjä tälle alueelle. Kiinnitä siis huomiota ruokavalioosi (maitotuotteet?! öljypitoiset ruuat jotka sotkevat leukasi?!) ja lisää pro-bioottisia juomia, hedelmiä ja kasviksia, kalaa, sekä siemeniä ylläpitääksesi tervettä suolistoa.

NISKA JA RINTA
Näppylät niskan ja rintakehän alueella johtuvat usein stressistä, mutta myös vaatteiden materiaali, voimakas pyykinpesuaine, parfyymit ja muut vartalotuoksut voivat ärsyttää ihoa ja aiheuttaa näppyjä. 

PÄÄNAHKA
Huono hygienia, kuten hiki ja kauan pesemättömät hiukset (öljyisyys) voivat aiheuttaa näppyjä päässä. Myös ihoärsytys shampoosta, hoitoaineesta ja muista hiustuotteista, sekä hiustenpesuaineiden huono huuhtelu ja likaiset päähineet voivat muodostaa finnejä.

SELKÄ
Muun muassa liian aktiiviset talirauhaset, hikoilu, urheilusuorituksen jälkeen suihkun väliin jättäminen, vaatteiden aiheuttama ärsytys tai kireys/hengittämättömyys ja ihohuokosia tukkivat vartalovoiteet voivat olla syitä selässä esiintyville finneille. Myös paisteut ja paljon kaloreita sisältävät ruuat, unenpuute, allergiat ja karvatupentulehdukset saattavat aiheuttaa näppyjä. Muista siis huuhdella selkä hyvin urheilusuorituksen jälkeen niin hiestä kuin sippuasta ja shampoostakin, pese vaatteesi ja liinavaatteet hellävaraisilla pesuaineilla ja huuhteluaineilla, vältä suihkuttamasta hiuslakkaa paljaalle selälle ja pidä huolta terveellisestä ruokavaliosta.


Loppuun vielä vinkki viitonen:  


Pese kasvosi aamuin illoin (myös, jos olet mies) ja varmista, että saat iltaisin kaiken meikin puhdistettua pois. Vaihda tyynynliinoja tarpeeksi usein ja vältä turhaa kasvojen koskettelua likaisilla käsillä (posken nojaaminen kämmeneen yms.), puhdista meikkisienesi/-siveltimesi ja silmälasi usein + älä missään nimessä puristele niitä finnejä!!! Okei okei, sorrun siihen kyllä joskus itsekin, mutta kantapään kautta oppineena tiedän, että ne tulisi jättää rauhaan. Ellet sitten pahimmassa tapauksessa halua ikäviä, pysyviä jälkiä ihollesi. Jos koet kuitenkin pakolliseksi puhkaista näpyn, odota, että se "kypsyy" valkoiseksi, pese kätesi, repäise vaikka yksi arkki vessapaperia puoliksi ja näitä papereita apuvälineenä käyttäen, purista hellävaroen finnin pää niin, että vain mätä sen sisältä pääsee pois. En tiedä oletteko te huomanneet, mutta jos näppyä puristaessa sieltä alkaa tulla myös verta, tulee näpystä vain entistä punaisempi ja helpommin huomattava. Joten koeta puristaa ulos todellakin vain se vaalea mätä. Tämän jälkeen puhdista näppy ja pese kätesi, ettet vahingossakaan levitä bakteereja muualle kasvoillesi!
Lähteet:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Kiitos kommentistasi! / Thank you for your comment!