8.2.2014

HIUSTEN HELLIMISTÄ JA OPISKELUA

Estenomien tulisi osata tulkita tuotteiden ainesosa- eli INCI-luetteloa, ja koska koulun puolesta niiden harjoittelu on näin viimeisenä vuonna oikeastaan melko olematonta, päätin tänään hiuksia hoitaessani tutustua tarkemmin käyttämiini tuotteisiin ja katsoa, mitä aineita ne oikeasti sisältävätkään ja voivatko ne toteuttaa lupaamansa vaikutukset. INCI-luettelot ovat tuotteissa yleensä melko pitkiä, mutta kahdeksan ensimmäistä ovat ne kaikkein merkittävimmät, sillä luetteloon on listattu ainesosat järjestykseen niiden pitoisuuden mukaan. Näin ollen luettelon alkupäässä olevia aineita on tuotteessa eniten.


Aloitin hiusten hoidon kokeilemalla eilen ostamaani öljyhoitoa! XZ Tyrniöljyhoito värjätyille hiuksille lupaa elvyttää hiuksia juuresta alkaen, ennaltaehkäisevän kaksihaaraisten hiusten syntymistä (toivottavasti kaikki kuitenkin tietävät, että kaksihaaraisiin auttaa ainoastaan ne parturi-kampaajan sakset..!) ja palauttaa hiusten joustavuuden ja kiillon. Vehnänalkioöljyn mainitaan kosteuttavan ja pehmentävän hiuksia. Tuotteen tulisi vaikuttaa myös hiuspohjaan tasapainoittavasti ja syväpuhdistavasti, ja tyrniöljyn pitäisi elvyttää värjättyjä hiuksia ja värjäyksen rasittamaa päänahkaa.

Alcohol Denat. - Luiotin, vaahdonestoaine, antimikrobinen aine, supistava aine, viskositeetinsäätäjä
Oleyl Alcohol - Pehmentävä aine, emulgaattori, opalisoiva aine, viskositeetinsäätäjä
Ricinus Communis (Castor) Seed Oil - Ihoa hoitava ja kosteuttava aine, 
pehmentävä ja silottava aine, liuotin
Olea Europaea (Olive) Fruit Oil - Hajuste, pehmentävä aine, liuotin
Triticum Vulgare (Wheat) Germ Oil - Ihoa hoitava aine, pehmentävä aine
Oleth-5 - Emulgaattori
Hydrogenated Polydecene - Pehmentävä ja ihoa hoitava aine
Aqua - Liuotin. Lähes kaiken kosmetiikan perusraaka-aine.

Näitä ainesosia purkaessa heti ensimmäinen Alcohol Denat. pisti silmään. Incihaku.fi- sivustolla on aineesta nimittäin tällainen kommentti kosmetiikka-asiantuntija Paula Begounilta "Alkoholi, joka voi kuivattaa ja ärsyttää ihoa, sekä aiheuttaa iholle ns. 'vapaa radikaali' -vaurioita. Erityisen ongelmallinen ainesosa kaikille ihotyypeille esiintyessään ainesosalistan alkupäässä - mutta jos se esiintyy listan loppupäässä, sitä on todennäköisesti niin vähän ettei siitä ole ongelmaa iholle" !


Noh, en tiedä, itse en huomaa mitään ärsytystä päänahassa tms, vaikka tämä onkin tyrniöljyhoidon ensimmäinen eli suuripitoisin ainesosa... Googlettelin aiheesta myös hieman, mutta en törmännyt mihinkään muihin kovin radikaaleihin ja varoitteleviin teksteihin -lähinnä mainintoihin, että monissa hiustenhoito-/muotoilutuotteissa käytettyä denturoitua alkoholia on sen verran vähän, ettei se monien luulojen mukaisesti aiheuta vaurioita.. Saa toki korjata kommenttiboksissa, jos jollain on asiasta enemmän tietoa! :)

Tuotteessa on kuitenkin paljon pehmentäviä ja hoitavia ainesosia, sekä heti kolmantena kosteuttavaa risiiniöljyä, joten tuotteen lupaama kosteutus ja pehmennys kyllä varmasti pitää paikkansa.
Annoin öljyhoidon vaikuttaa hiuksissani pakkauksen ohjeiden mukaisesti n.15 minuuttia, ja siirryin suihkun puolelle. Shampoo mulla vaihtelee aina välillä, tällä hetkellä kokeilussa on Schwazkopf Gliss Hair Repair With Liquid Keratin, Ultimate Oil Elixir -shampoo hauraille ja katkeileville hiuksille. Tuote lupaa ravita, korjata ja vahvistaa hiuksien rakennetta.Aqua - Liuotin
Sodium Laureth Sulfate - Hellävarainen ja tehokas, puhdistava, vaahtoava ja pinta-aktiivinen aine
Disodium Cocoamphodiacetate - Mieto hiuksia ja ihoa hoitava ja puhdistava aine, vaahdonvahvistaja, pinta-aktiivinen aine
Sodium Chloride - Viskositeetinsäätäjä, ominaistiheyttä säätelevä aine
PEG-12 Dimethicone - Ihoa hoitava aine, hiuksia hoitava aine
PEG-7 Glyceryl Cocoate - Emulgaattori, pinta-aktiivinen aine
Argania Spinosa Kernel Oil - Ihoa hoitava aine, pehmentävä aine
Hydrolyzed Keratin - Ihoa hoitava aine, hiuksia hoitava aine, 
kalvonmuodostaja,antistaattinen aine, humektantti

Shampoo sisältää hiuksia hoitavia ja pehmentäviä ainesosia, jotka ovat verrattavissa hiusten sileyteen ja ne näyttävät hyväkuntoisilta. Hydrolized Keratin on hajotettua keratiinia, joka paikkaa hiuksen pinnalla olevia vaurioita, ja saa näin hiukset vaikuttamaan myös terveemmiltä.


"90 % hiuksista koostuu keratiinista ja 5-10 % vedestä riippuen kosteustasapainosta ja ympäristöstä. Lisäksi pieni osa hiuksista koostuu lipideistä (rasva), pigmenteistä ja mineraaleista. Keratiini on kuitupitoinen proteiini, joka antaa voimaa ja elastisuutta hiuksille. Vahingoittumaton keratiini on joustava ja vedenkestävä. Esimerkiksi pitkäaikainen altistuminen stressille voi vahingoittaa hiusten pitkiä keratiinisäikeitä, jotka suojaavat hiusta. Kun keratiini on rikkoutunut tarpeeksi pieniin pätkiin, siitä tulee vesiliukoinen ja se huuhtoutuu pois. Monet hiustuotteet sisältävät keratiinia, sillä se vahvistaa hiusta parantamalla sen rakennetta. Keratiini täyttää hiuksen reiät ja aukot, ja hiuksista tulee kiiltävämmät, taipuisammat ja helpommat muotoilla."(linkki tekstiin)


Edellinen kappale on kopioitu Schwatzkopfin omilta sivuilta, joten tietynlaista mainosmaisuutta ja vakuuttelevuutta on havaittavissa. Todellisuudessahan totaalista hamppuhiusta hiustenhoitotuotteisiin lisätyt keratiinit eivät korjaa niin että hiukset olisivat taas entisellään, sillä kun hius on oikeasti käsitelty pilalle niin sakset ovat todellakin se ainoa parannuskeino. Erilaisilla silikonipitoisilla tuotteilla voidaan toki helpottaa huonokuntoisten hiusten käsittelyä ja ulkonäköä, mutta ne eivät korjaa hiusta sisältäpäin, vaan toimivat ns. hiusmeikkinä, parannellessaan vain hiuksen pintaa.

Öljyhoidon ja keratiini-öljy-shampoon jälkeen hiukset tuntuivat kuitenkin pehmeiltä ja sileiltä, ihanan ilmavilta. Päänahassa en tuntenut mitään ärsyttäviä reaktioita edes muutaman tunnin jälkeen tyrniöljyhoidon käytöstä, joten ainakaan vielä en 75ml putiloa roskiin heitä. Se on kuitenkin hyvä esimerkki siitä, kuinka tärkeää nykypäivänä olisi osata lukea INCI-luetteloita ja kiinnittää huomiota niihin ensimmäisiin ainesosiin! Itsekin pitäisi ihan opiskelun ja ammatin takia skarpata ja alkaa taas palauttamaan näitä INCI-nimiä mieleen!

Nyt siirryn toisenlaisiin koulutöihin, nimittäin kirjallisuuden pariin REWORK -bisneskirjan merkeissä. Mukavaa lauantaipäivää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Kiitos kommentistasi! / Thank you for your comment!