2.5.2016

SELF TANNERS 101

Vapusta toivuttu ja tänään onkin taas paluu työarkeen. Ihanaa, kun tuo aurinko oikeasti paistaa ja lämmittää jo niin mukavasti -kyllä se kesä sieltä kohta tulee! Tämän päivän postaus liittyykin kesään. Mulla on muhinut postausidea itseruskettavista ja niiden käytöstä jo jonkin aikaa. Blogista löytyykin joku vuonna nakki ja muusi tehty itseruskettavapostaus, jossa esittelin mun silloin kokeilemia itseruskettavia, niin hyviä kuin huonojakin -ehkä enemmän kuitenkin huonoja. Nyt kun kesä pikkuhiljaa lähenee, on mun blogiin tultu itseruskettaviin liittyvillä hakusanoilla melko useasti, ja nehän tietty ohjaa kaikki lukijat sinne muinaiseen ir-postaukseen. Eh, ei kovin kiva, koska mulla olis paljon parempiakin tuotesuosituksia jaettavaksi. Joten koin aiheelliseksi ottaa asian nyt uudelleen käsittelyyn ja tehdä päivitetyn postauksen näistä itseruskettavatouhuista -onhan tässä tosiaan kokemukset niiden saralla karttuneet ja oon löytänyt paremmat tuotteet käyttööni! Itse tykkään käyttää itseruskettavia erityisesti keväisin ja myöskin kesällä, riippuen ihan siitä, kuinka paljon ehdin töiltäni olla rannalla sitä aitoa rusketusta hankkimassa. Mä kun en vaan osaa, enkä myöskään halua olla kesällä valkoinen (rusketus kun myös hoikistaa!), joten mielelläni auringossa grillaamisen sijaan tartun purkkirusketukseen. 

Tässä postauksessa tulee nyt siis melko laajasti kaikki mitä mä itse omien kokemusteni perusteella ruskettavista tiedän. Postaus on pitkä, siitä varoituksen sana jo etukäteen. Yritin kuitenkin otsikoida eri vaiheet selkeästi, joten toivottavasti tekstiä on helpompi seurata ja napata talteen oleellisimmat tiedot ja vinkit.


PSST: Rusketuksen aiheuttaa DHA (käytännössä vain sokeria), joka reagoi keratiiniproteiinin ja aminohappojen kanssa ihon päälimmäisellä kerroksella. Jokaisen iho on erilainen ja reagoi eri tavalla, ja siksi myös rusketuksen sävy voi olla erilainen, vaikka olisitkin käyttänyt samaa ruskettavaa kuin ystäväsi.

Aloitetaan vaikka siitä ihan ensimmäisestä asiasta, nimittäin
ITSERUSKETTAVAN VALINNASTA.

Koostumuksiahan löytyy monenlaisia, samoin tummuusasteita. Valittavissa on myös asteittain päivettäviä, heti väriä tuovia, sekä muutamien tuntien aikana kehittyviä itseruskettavia. Mikä näistä sitten olisi juuri sulle hyvä vaihtoehto?

☀ Voiteet, rasvat ja geelit imeytyvät usein hitaasti, joka vaatii pitkää pinnaa kuivattelun kanssa -jos et jaksa hillua alasti tai alusvaatteisillasi kovin kauaa, suosittelen harkitsemaan jotain toista koostumusta. Plussaa hitaasti kuivumisessa on kuitenkin se, että ehdit rauhassa levittämään voiteet. Väriltään voiteet tms. ovat usein valkoisia tai värittömiä, jolloin voi olla hankala hahmottaa, että mihin ainetta on jo levittänyt. Jotkin voiteet jättävät iholle myös ainakin omasta mielestäni inhottavan niljakkaan ja tahmean tunteen. Asteittain päivettävät tuotteet kuuluvat yleensä tähän kategoriaan.

☀ Vaahtoitseruskettavat imeytyvät ja kuivahtavat lähes välittömästi, ja ovatkin siksi mun henkilökohtaisia suosikkeja. Tietenkään tiukkoja vaatteita ei kannata heti vetäistä päälleen, ettei jätä kehittyvään rusketukseen hankausjälkiä, mutta moussejen kanssa ei tarvitse kävellä tuntitolkulla alasti ympäri kämppää vain siksi, että rusketus ei olisi kuivahtanut etkä voi istua alas. Vaahtoitseruskettavissa on yleensä karttaväri joka helpottaa levitysprosessia, sillä näet heti, mihin rusketusta on jo levitetty. Koska mousset kuivuvat iholle nopeasti, pitää levityksen kanssa olla suht nopea. Huonoa mousseissa on, että sitä kuluu iholle suuremmassa määrin kuin rasvoja ja voiteita, ja saat luultavasti olla useammin ostamassa uutta vaahtopurkkia. Riippuen tietysti siitä, kuinka fanaattisesti haluat ylläpitää purkkirusketustasi.

☀ Spray-ruskettavista mulla on todella vähän kokemusta, kokeilukerrat rajoittuvat ehkä vain kahteen-kolmeen kertaan, mutta yleensä myös sprayt kuivuvat melko nopeasti. Spray on näistä koostumuksista helpoin saada yksin levitettyä selkään -voiteita ja mousseja kädellä levittäessä kun voi olla hankala yltää tasaisesti ihan joka kohtaan. Miinuspuoli näissä itseruskettavissa on niiden sottaavuus: tuotetta suihkutellessa sitä tietenkin laskeutuu myös lattialle, joten jos et ole suojannut jalkapohjiasi esim. teipeillä, saat takuuvarmasti myös "ihanat" ruskeat jalkapohjat!

☀ Tummuusaste light antaa hennoimman, kevyimmän rusketuksen. Jos haluat tumman rusketuksen, joudut käyttämään light-versiota useaan kertaan saavuttaaksesi halutun tummuusasteen. Tämä antaa kuitenkin pelivaraa. Kevyttä itseruskettavaa voi käyttää myös luonnollisen rusketuksen kanssa syventämässä jo valmista rusketusta.

☀ Tummuusaste medium antaa kevyen päivettyneen rusketuksen. Levityskertojen määrä riippuu halutusta lopputuloksesta.

☀ Tummuusaste dark on kaikkein syvin ja intensiivisin rusketus. Jos olet todella vaalea ja haluat näkyvän rusketuksen yhdellä-kahdella kertaa, valitse tummin vaihtoehto. Itse käytän aina tumminta vaihtoehtoa, tällöin rusketuskertojen kanssa ei tarvitse säätää montaa päivää halutun lopputuloksen saavuttamiseksi.

Huom: Tummuusastetta valitessa kannattaa ottaa huomioon oma luonnollinen ihonsävy. Kalpealla iholla tummin ruskettava harvoin on ensimmäisen levityskerran jälkeen liian tumma. Sävyä valitessa kannattaa siis huomioida haluttu lopputulos.

+ Levityskinnas on must vaahtoitseruskettaville! Kintaan avulla tuote levittyy iholle tasaisesti ja ruskettavan saa hyvin ripeästikin pyöriteltyä iholle. Kinnas soveltuu ihan hyvin myös voidemaisille ruskettaville -varsinkin, jos ne ovat värillisiä ruskettavia, niin sanottuja instant-itseruskettavia (= väri on väliaikainen, mutta näkyy iholla heti. Rusketus pestään vedellä ja saippualla pois).

+ Karttaväri. Karttaväriä löytyy kaikista itseruskettavista, jotka ovat jo purkista tullessaan ruskean sävyisiä. Karttaväri helpottaa ruskettavan levitystä, sillä näet välittömästi alueet, jotka olet ruskettanut. Karttaväri syvenee ja tummuu rusketuksen syntyessä sen alle, ja voi näyttää likaiselta, vihertävältä tai muuten vaan todella hassulta ja tummalta. Tätä ei kuitenkaan kannata pelästyä, sillä karttaväri on tarkoitus huuhdella suihkussa pois, rusketuksen ollessa valmis. Tällöin alta paljastuu se oikea rusketus, joka on luonnollinen ja kauniin värinen.

OMAT SUOSIKKINI ovat tosiaan vaahtoitseruskettavia. Aikaisemmin luotin vallan tuohon Doven asteittain päivettävään rasvaan, mutta sen kuivattelu oli niin työlästä! Dovella saatu rusketus ei mielestäni ole oranssi, mutta ei se kyllä kovin luonnollinenkaan ole. Muutamia kertoja olen käyttänyt myös St.Tropez:n asteittain ruskettavaa voidetta, mutta se ei meinannut imeytyä ei sitten millään! Siitä lähtien, kun sain ystäviltäni lahjaksi Vita Liberatan moussen, en pahemmin ole muihin ruskettaviin kajonnut. Ihan parasta! Rusketus on kauniin paahteinen ja nimenomaan luonnollinen. Itse käytän tumminta sävyä Dark, eikä se ole omalla vaalealla ihollani liian tummaa, vaan kerroksia voi hyvin lisätä ainakin kolme kertaa. St.Tropez:n instant tan -tuotteita olen käyttänyt silloin, kun on pitänyt saada päivetystä juuri tässä, nyt ja heti. Nämä levittyvät parhaiten mielestäni kintaalla. Koostumus on voidemaista, mutta imeytyy hetkessä -mikä onkin tärkeää, sillä jos rusketuksen haluaa heti, siinä tuskin on aikaa kuivatella ainetta kovinkaan kauaa! Nämä ovat vedenkestäviä, eli lähtevät suikussa pois ainoastaan saippuan kanssa. Aivan hikisenä intiaanikesänä en tiedä uskaltaisinko kuinka paljon näiden tehoon kuitenkaan luottaa, sillä viime kesänä sateen yllättäessä maasta roiskuvat vesipisarat kyllä jätti tosi veikeät rannut mun nilkkoihin. :D Tosin, eipä tänne Suomeen varmaan kummoisia intiaanikesiä taida tullakaan... Sen verran tuosta vedenkestävyydestä kuitenkin, että pohjarusketus ei kyllä lähtenyt mulla saunassakaan pois, ei ennen kun oikeasti otin saippuan käteeni. Joten...riippuu varmaan olosuhteista, että miten tuon vedenkestävyyden St.Tropez:n instant tan -tuotteille määrittelisi. 


IHON VALMISTELU

No, nyt kun ollaan valittu ruskettava, on aika valmistella iho. Ihoa olisi hyvä kuoria ja kosteuttaa muutamia kertoja ennen ruskettavien levitystä, sillä DHA kerääntyy varsinkin kuivaan ja kuolleeseen ihosolukkoon, mikä puolestaan voi aiheuttaa "kauniin" laikukkaan lopputuloksen. Ja sitähän me ei haluta. Mä tykkään käyttää kuorinnan tehostuksessa tuollaisia kuorintahanskoja (ihan kosmetiikkaosastolta ostetut, eivät perunankuorintahanskat :D), sillä usein koen, että kuorinta-aineiden rakeet ovat niin hentoja, etteivät ne kuori ihoa tarpeeksi tehokkaasti. Perusteellinen kuorinta ja kosteutus on siis kaiken a ja o. Kyynärpäät ja polvet kannattaa myös rasvata kunnolla, ettei rusketus jää niihin ikävästi tummempina alueina. Öljyä sisältävät tuotteet olisi hyvä jättää kaappiin, sillä öljy voi jättää iholle suojaavan kalvon, mikä estää rusketuksen täysin tasaisen levittymisen ja imeytymisen. Itse en kuitenkaan vielä ole jaksanut metsästää öljytöntä kuorintaa tai kosteusvoidetta, ja ihan hyvin on näinkin pärjätty.. Myös tarvittavat sheivailut kannattaa mieluiten tehdä edeltävänä päivänä, ettei ruskettavaa jää vasta-ajeltujen karvojen karvatuppiin tummiksi pisteiksi. Itse ainakin olen huomannut, että jos olen sheivannut juuri hetkeä ennen ruskettamista, on sääriin saattanut ilmaantua pieniä pisteitä.

RUSKETTAVAN LEVITYS

Ja sitten ei kun levittämään! Itseruskettavien levitys kannattaa aina aloittaa alhaalta ylöspäin -tällöin juuri rusketettu vatsa ei kumarrellessa hankaa reisiin ja jätä jälkeensä epätasaista, laikukasta lopputulosta. Jos käytät rasvaa, hiero sitä mielellään niin kauan, että voide alkaa imeytyä ihoon. Tällä tavoin, ja suurella todennäköisyydellä, vältät ikävät raidat ja rannut. Myös moussea kintaalla levittäessä on tuotetta hyvä pyöritellä ihoon huollellisesti, näin lopputuloksesta tulee mahdollisimman tasainen. Ole varovainen polvien ja kyynerpäiden kanssa, samoin ranteiden, sormien ja rystysten, sekä kämmenien kanssa. Itse yleensä pyyhin tai huuhtelen kämmenet varovasti ruskettamisen jälkeen, jos olen käyttänyt voidemaisia, asteittain ruskettavia tuotteita ilman levityskinnasta. Jos kyseessä olisi varsinainen voidemainen itseruskettava, puhdistaisin kämmenet eri osioiden välillä (jalat, keskivartalo, kädet), jotta aine ei pääsisi ruskettamaan kämmeniä. Kasvoille voi myös käyttää itseruskettavaa, mutta siihen tulisi käyttää nimenomaan kasvoille erikseen tarkoitettua ruskettavaa -tai sitten käyttää vartaloruskettavaa vain todella kevyesti. Itse en rusketa kasvojani, sillä en koe siinä olevan mitään järkeä -pesen naamaani kuitenkin sen kaksi kertaa päivässä, joten rusketus kuluisi hetkessä pois. Ruskettavan aikaan käytän kasvoillani siis tummempaa meikkivoidetta, joka (toivottavasti) matchaa kropan rusketukseen..!

ODOTUS

Kun joka paikka on huolellisesti rusketettu, odotetaan. Kuten jo alussa ruskettavan valintaa tehdessä kävi varmasti selväksi, kuivatteluaika riippuu pitkälti käyttämäsi ruskettavan koostumuksesta. Voiteiden kanssa saat hengailla alasti tai alusvaatteisillasi pisimmän aikaa. Odotusajalla kannattaa olla varovainen myös kaiken vesikontaktin kanssa! Jokainen iholle roiskunut vesipisara kun jättää jälkeensä pisaroita myös rusketukseesi. 

Useimmat ruskettavat kehittyvät 4-8 tuntia levityksen jälkeen, mutta puolta päivää sinun ei toki tarvitse hillua ilman vaatteita. Kuitenkin, mitä pidempään maltat odottaa, sitä varmemmin tasaisen rusketuksen saat. Pukeutuminen kannattaa aloittaa tummista, löysistä vaatteista. Näin et tahraa vaaleita vaatteitasi rusketuksen vielä kehittyessä, eikä tiukat vaatteet jätä ihoosi ja rusketukseesi raitoja. Itse tykkään levittää ruskettavat aina iltaisin 3-4 tuntia ennen nukkumaan menoa. Tällöin rusketus ehtii kehittyä jo muutaman tunnin ajan, jonka jälkeen vedän ylleni kaikkein löysimmät pitkälahkeiset yöhousuni ja kaikkein löysimmän pitkähihaisen yöpaitani (nämä on sellaiset vartavasten rusketusta varten säästetyt, todella rumat yksilöt ;D). Itse suosin pitkiä vaatteita, sillä ne suojaavat lakanoita inhalta ruskealta väriltä, mutta tiedän toisten suosivan myös mahdollisimman niukkoja toppeja ja shortseja. Tämä on täysin makuasia, ja parhaan vaihtoehdon tiedät kokeilemalla. Kun rusketus on saanut kehittyä koko yön, hyppään aamulla suihkuun, pesen vedellä tumman karttavärin iholtani pois ja ta-daa, alta paljastuu se lopullinen rusketus! 


Tässä kuvassa se oleellinen, eli ennen ja jälkeen rusketuksen. Aika kivat nuo valkoiset koivet, eikö? ;) Vähän on mustelmia, mutta älkää välittäkö niistä! Mulle tulee mustelmia todella herkästi, eikä mulla itseasiassa ole pienintä hajuakaan mistä nuo kaverit olisin tällä kertaa saanut...? Tässä siis ennen/jälkeen yhden rusketuskerran jälkeen. Käytössä mulla oli Vita Liberatan Fabulous-vaahtoitseruskettava (kuvissa esiintyvä valkoinen VL-purkki) sävyssä Dark. Kuten huomaatte, ei tämä tummin sävy ole lainkaan niin tumma, kuin olisi voinut pelätä! Lopputulos yhden levityskerran jälkeen on luonnollinen, kevyt päivetys. Itse lisäsin rusketusta tämän kuvan jälkeen vielä kaksi kertaa, jotta lopputulos oli omaan makuuni tarpeeksi tumma.

RUSKETUKSEN YLLÄPITO

Kyllä vain, purkkirusketusta pitää myös hoitaa aktiivisesti, jotta se pysyy iholla mahdollisimman kauan ja mahdollisimman kauniina ja tasaisena. Tässä vaiheessa olisi varmaan hyvä myöntää, että allekirjoittanut on nimenomaan tässä, ehkäpä juuri yhdessä purkkirusketuksen oleellisimmassa kohdassa melko laiska... Mä olen muutenkin niin kovin huono kuorimaan ja rasvailemaan kroppaani, että rusketuksen kanssa sitä on ihan yhtä vaikea muistaa noudattaa! Kuitenkin, näin rusketusta tulisi hoitaa: Jotta vaivalla ja huolella levitetty kaunis rusketus myös pysyisi kauniina, ihoa olisi hyvä kosteuttaa säännöllisesti!! Myös ihon kuorinta kannattaa silloin tällöin -näin rusketus kuluu pois tasaisemmin eikä DHA jää länteiksi kuiviin ja kuolleisiin kohtiin.


Jopas oli tekstiä! Toivottavasti tämä oli kuitenkin tarpeeksi selkeä, ja toivottavasti postauksesta on jollekin apua! :) Löytyykö teistä lukijoista muita itseruskettavien kanssa leikkijöitä??

// My 101 guide to using self tanners. All the basics: good moisturizing and scrubbing prior the tan, careful applying, proper waiting time before dressing again and last but not least, taking care of the tan. My favorite self tanners are mousses from Vita Liberata, so fast drying and beautiful and natural color! In the before-after photo I've applied Vita Liberata Fabulous Self Tanning Tinted Mousse in Dark only once. As you can see, the darkest tanner doesn't look too dark at all! One apply gives you a nice, natural and medium dark tan. I applied two more layers in order to get the desired outcome I was after.

16 kommenttia:

 1. Ihan mahtava postaus! Mä olen surutta käynyt viimeiset neljä vuotta solariumissa ylläpitämässä rusketusta. Haluan kyllä lopettaa sen, mutta en tykkää ihostani kalpeana :D Päästin itseni vasta tänä keväänä ihan vaaleaksi ja mä vaan tykkään siitä, kun olen edes vähän päivettynyt. Ostin nyt Lumenelta asteittain itseruskettavan, mutta mun täytyy testata vaahtoja. Sellainen Loving Tanin 2 tunnin vaahtorusketus on mun kuolauslistalla. Nuo Loving Tanit ovat vaan aika kalliita ja niitä saa tilata rapakon takaa. Onneksi verkkokauppa toimittaa kuitenkin suoraan Suomeen, ei tarvitse pelata välityspalveluiden kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiiitos Kata! Ihana kuulla, että tykkäsit <3 Heh, mä olen kanssa oikeasti ihan kalpea, talvisin se on ihan okei, mutta heti kun kevään auringot alkaa paistaan ja vaatteet väheneen, niin kyllä sitä jotain väriä iholleen kaipaa..! ;D Loving Tan olisi kyllä tosi mielenkiintoinen kokeilla, sitä kun on kyllä niin hehkutettu tuolla maailmalla! :)

   Poista
 2. Tosi hyvä postaus! :) Mä olin aatellut että itseruskettavat on mun osalta jo ohi, mutta tämän jälkeen alkoi kyllä houkuttaa taas kun katselin näitä mun omia valkoisia koipia haha :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marianne! :) Haha, siitä vaan kokeileen ;)

   Poista
 3. Kiitos kattavasta tietopaketista :) Itse en ole juurikaan itseruskettavia käyttänyt. Kesällä olisi kuitenkin kaverin häät, joihin olisi mukava pientä väriä saada. Mikäli Suomen aurinko ei ehdi ensin, niin taidan ottaa purkkivärin avuksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi ole hyvä, toivottavasti oli hyödyksi! :))

   Poista
 4. Ah kiitos tästä! Ihana kun olet nähnyt oikeasti vaivaa postauksen tekemiseen ja paneutunut erilaisiin tuotteisiin ♥ Itse olen todella kalpea ja olisi kiva käyttää enemmän itseruskettavia, mutta usein lopputulos on juurikin epäluonnollinen ja pahimmassa tapauksessa myös epätasainen. Tekisi mieli kyllä testata tuota levityshanskaa, jos vaikka saisi aikaiseksi tasaisemman lopputuloksen. :)

  http://justsayinghianne.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oleppa hyvä <3 Kyllähän tähän työtunteja sai kulumaan, mutta on se sen arvoista, juurikin kun saa näin ihanaa palautetta! :* Suosittelen kyllä ehdottomasti tuota levityskinnasta! Sillä on jotenkin paljon helpompi työstää rusketus ihoon, eikä sormista jää ikäviä raitoja :)

   Poista
 5. Käytin joskus todella paljon itseruskettavia ja kävin myös suihkurusketuksissa, olin täysin koukussa ruskeana olemiseen! :D Sitten se väheni niin, että aina välillä talvisin heitin purkkirusketusta päälle, että ei ihan zombina menty. Tänä talvena kuitenkin melkeinpä unohdin sen olemassa olon ja ajattelin, että pärjään ilmankin. Toki nyt tekisi mieli levittää sitä hieman, koska olisi kiva päästä käyttämään hameita ilman kanankoipi efektiä :D Ja tuo Vita Liberatan tökötti on ihan parasta<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuo ns. tanoreksia on tuttu kyllä munkin kaveripiirissä -yksi ystävä käyttää vuoden ympäri ruskettavia eikä varmaan ole päivääkään, ettei jotain väriä hänen iholtaan löytyisi :D Vita Liberata on kyllä loistavaa!

   Poista
 6. Tulipa luonnollisen näköinen rusketus! En oo koskaan itse tykännyt läträtä itseruskettavien kanssa, mutta nyt alkoi kyllä hiukka houkuttelemaan, sillä mikä kamalinta pitkän talven jälkeen kuin vetästä kauan kaipaamat minishortsit jalkaan ja jalat on kuin kalkkilaivan kapteenilla :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo eikös vain tullutkin! :) Tuosta on helppo syventää ja tummentaa rusketusta, mutta tosiaan jo yhdelläkin kerralla saa oikein kivan ja luonnollisen sävyn :) Hahah tiedän niin tuon tunteen... ;)

   Poista
 7. Olipa hyödyllinen postaus! :) Itselläni oli joskus jotain St. Morizin itseruskettavaa vaahtoa, ja siitä todellakin tuli väriä pintaan! Tosin silloin en omistanut levityskinnasta, joten lopputulos ei välttämättä ollut aina sitä mitä odotti, haha :D Tuon Vita Liberatan voisinkin pitää mielessä, vaikuttaa loistotuotteelta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiva kuulla, Tuuli! :) Joo tuo kinnas on kyllä mullistanut omankin itseruskettavien käytön, suosittelen! :) Vita Liberataa todellakin suosittelen erittäin lämpimästi! Niistäkin löytyy vähän eri hintaluokista, esim tuo vaaleassa purkissa oleva vaahto on puolet edullisempaa, kuin nuo ruskeissa purkeissa olevat, mutta silti lopputulos on samaa taattua hyvää laatua :)

   Poista
 8. Hei täähän oli just passeli infopaketti, itse kun ajattelin juuri kokeilla ensimmäistä kertaa elämässäni itseruskettavaa! :D Sain syksyllä blogin kautta St. Moritzin moussen sävyssä medium ja tuon levityskintaan, ja ajattelin testata niitä ihan näinä päivinä! Onko sulla kokemuksia noista St. Moritzin tuotteista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiva kuulla että oli hyödyksi! :)) Mä en ole St. Morizin ruskettavia kokeillut, mutta mitä oon netistä niistä lukenut, niin vaikuttaisi ihan hyviltä kyllä! :)

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi! / Thank you for your comment!